Elvékonyodott a talaj az elmúlt évszázadban

Egy nemrég publikált nemzetközi tanulmány arra mutatott rá, hogy a hagyományos módon művelt talajok több mint 90 százaléka elvékonyodott, 16 százalékuk élettartama kevesebb, mint egy évszázad.

A Lancaster Egyetem szakértői a kínai Chang’an Egyetem és a belga KU Leuven kutatóival együttműködve hat földrész 38 országának 255 helyszínén gyűjtöttek talajeróziós adatokat.  Ezeket aztán arra használták, hogy kiszámítsák, mennyi időbe telik a talaj felső 30 centiméteres rétegének erodálódása az egyes helyeken és mennyi lesz a talaj élettartama.

A talaj felső rétege tápanyagokban és szerves anyagokban gazdag, ezért fontos a növények többségének termesztése szempontjából. A talajerózió komoly veszélyt jelent a globális fenntarthatóságra nézve: veszélyezteti az élelmezésbiztonságot, növeli az elsivatagosodást és csökkenti a biológiai sokféleséget.

A tanulmány elemezte a hagyományos módon művelt, valamint a talajmegőrzési technikákkal kezelt talajokat, hogy kiderítse, a földhasználat és a kezelési gyakorlat megváltoztatása miként hat a talaj élettartamára.

A kutatók értékelése szerint a hagyományos módon művelt talajok több mint 90 százaléka elvékonyodott, 16 százalékuk élettartama kevesebb, mint egy évszázad. Ezek a gyorsan elvékonyodó talajok a világ minden táján megtalálhatóak, beleértve Ausztráliát, Kínát, az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat is.

„Talajaink kritikus fontosságúak, sok szempontból támaszkodunk rájuk, nem utolsósorban nélkülözhetetlenek az élelmiszerek termesztéséhez”, mondta dr. Dan Evans, a Lancaster Egyetem kutatója.  „Vizsgálatunk jól mutatja, hogy a talajerózió kritikus veszélyt jelent a talaj globális fenntarthatóságára nézve, és sürgős intézkedésekre van szükségünk a talaj további gyors elvesztésének és az alapvető ökoszisztéma romlásának megakadályozására.”

A talaj élettartamának meghosszabbításának egyik legjobb módja a termőföld erdővé történő átalakítása. Ez viszont a gazdálkodási terület csökkenését jelenti. Ugyanakkor a gazdálkodás folytatását lehetővé tevő más megközelítések is megfelelőek lehetnek. Ilyen például a takarónövények vetése, vagy a talaj forgatási módozatának megváltoztatása.

John Quinton, a Lancaster Egyetem professzora és a tanulmány társszerzője elmondta: “van egy megőrzési eszközkészletünk, amely lelassíthatja az eróziót és akár vissza is fordíthatja azt. Viszont komoly intézkedésekre van szükség ezen, hogy megvédjük és növeljük a talaj erőforrásait a jövő generációi számára. “

Forrás: Lancaster University

Jean-Pierre Pellissier képe a Pixabay -en.