Emelkedik a lengyel élelmiszerexport

Az év első 7 hónapjában Lengyelország 19,2 milliárd euró értékben exportált élelmiszereket, amely 6,4 százalékkal magasabb, mint 2019 hasonló időszakában. A lengyel termékek főleg az uniós országokba kerülnek, tájékoztatott a Nemzeti Agrártámogatási Központ.

Az exportált áruk értéke évről-évre növekszik, a mezőgazdaságnak pozitív egyensúlya van a külkereskedelemben. A lengyel agrár-élelmiszeripari vállalatok nemcsak a hazai piacon, hanem az egész világon sikeresen versenyeznek. Még a koronavírus-járvány idején is hatékonyan küzdenek a külföldi piacokon való részvételért, hangsúlyozta Marcin Wroński főigazgató-helyettes.

2020 januárjától júliusig az agrár-élelmiszeripari termékek külföldi értékesítése elérte a 19,2 milliárd eurót, amely 6,4 százalékkal – 1,2 milliárd euróval több, mint egy évvel korábban.

2020 hét hónapjának időszakában a korábbi évekhez hasonlóan, az élelmiszeripari termékeket Lengyelországból főleg az EU piacára exportálták. Az uniós országokba történő szállítások 15,2 milliárd euró bevételt eredményeztek.

2020 januárja és július között közel 4 milliárd euró értékben exportáltak mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket unión kívüli országokba, szemben az egy évvel ezelőtti 3,3 milliárd euróval (20% -os növekedés). A lengyel export húzótermékei a hús, a gyümölcs- és zöldségfélék, gabona- és tejtermékek, valamint édességek voltak.

Forrás: farmer.pl

StockSnap képe a Pixabay -en.