Emelkedik a paradicsomtermesztés Mexikóban

A mexikói paradicsomtermés idén várhatóan tovább növekszik. A 2021-es termési évre, amely 2020 októberétől 2022 márciusáig tart, a betakarított paradicsom becsült mennyisége 3,3 millió tonna lesz. Az előrejelzések pontosságát még befolyásolhatja a csapadék.

A paradicsom Mexikóban a legszélesebb körben termesztett zöldség, az amerikai fogyasztók keresletének eredményeként növekszik többek között a kisebb bogyójú paradicsom termesztése.

A paradicsom termesztése kisebb-nagyobb mértékben mind a 32 mexikói államban zajlik, de kiemelkedő Sinaloa, San Luis Potosí és Michoacán államokban.

Sinaloa messze a legfontosabb paradicsomtermesztő térség, de a termesztésre csak az őszi / téli időszakban kerülhet sor. Emiatt a sinaloa-i termelők megkezdték a termesztés bővítését Michoacán, Jalisco és Querétaro államokban is.

A védett termesztés fontossága továbbra is növekszik: üvegházakba, árnyékhálókba vagy makróalagutakba történő invesztálással a mexikói paradicsomtermesztés egyre hatékonyabbá válik. Négyzetméterenként több kilogrammot lehet betakarítani, ugyanakkor csökken a vízfogyasztás és a növényvédő szerek használata. Az öntözőrendszerekbe és a védett kertészetbe történő beruházások eredményeként Querétaro, Coahuila, Nuevo León és Puebla állam termelői szedik a legtöbb kilogramm paradicsomot négyzetméterenként.

A termesztett paradicsom mintegy 80 százalékát exportálják. Ezek túlnyomó többsége az amerikai piacra jut. 2019-ben Mexikó bonyolította a legnagyobb paradicsomexportot a világon.

Forrás: Agroberichtenbuitenland.nl