Emelkedik az orosz marhahús-export

A marhahús belföldi fogyasztásának csökkenése és az árának emelkedése a világon, elsősorban Kínában az orosz termelők exportjának növekedéséhez vezetett. Az első félév eredményei szerint az export 223% -kal, 21,26 ezer tonnára nőhet.

Az első félév eredményei szerint az Orosz Föderációból származó marhahús-export 223% -kal, 21,26 ezer tonnára nőhet a Földművelésügyi Minisztérium szerint. 2021 január 1-jétől május 23-ig 16,8 ezer tonna marhahúst szállítottak külföldre 55,2 millió dollár értékben.

A marhahús Kínába irányuló exportjának részesedése 60%. Az Országos Hússzövetség vezetője megjegyzi, hogy az orosz marhahús valóban keresleti és versenyképes áru. Az afrikai sertéspestis (ASF) 2019–2020-as kínai kitörése után a sertéshús drágult, és a marhahúsra vonatkozó preferenciák megváltoztak.

Kína felfüggesztette az ausztrál marhahús felvásárlását, most a kínai marhahús-importőrök új beszállítókat keresnek. Ennek eredményeként az orosz beszállítók átálltak a Kínába irányuló rendszeres szállításokra. Oroszországban a marhahús fogyasztása 2020-ban 1,94 millió tonnára esett vissza, ami a legalacsonyabb az elmúlt tíz évben.

Prognózisok szerint 30 éven belül ennek a húsnak a fogyasztása 30% -kal növekedhet, és az orosz termelők képesek elfoglalni ezt a rést. Forrás: Kommersant