ENSZ klímacsúcs – nagy tervek, kevés konkrétum

 

A klímaváltozás volt témája az ENSZ szeptemberi csúcstalálkozójának – a 2009-es koppenhágai konferencia kudarca óta nem volt ilyenre példa – 125 ország részvételével. A mindenki által várt eredmény egy újabb egyezményt lett volna a károsanyag-kibocsátás korlátozásról. Ám a legnagyobb szennyezők – Kína, Egyesült Államok, India – továbbra sem csatlakoznak semmilyen közös platformhoz. Barack Obama annyit ugyan elmondott, hogy „Amerika felismerte, milyen szerepe van/volt a jelenlegi helyzet kialakulásában”, de szerinte az elfogadandó közös irányelveknek „ambiciózusaknak és rugalmasaknak kell lenniük” – e két jelző együtt több mint árulkodó, pláne, hogy a fejlődő országoknak is visszadobta a labdát, mondván, vállaljanak felelősséget a saját kibocsátásaikért. Amerika persze kész felajánlani ehhez minden segítséget.

A csúcson azért elhangzott néhány konkrétum, de szinte csak európai vezetők szájából. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy a szervezet 3 milliárd eurót bocsát a fejlődő országok rendelkezésére a következő hét évben e célokra. Francois Hollande francia államfő a csúcson közölte, hogy országa egymilliárd euróval járul hozzá ahhoz a gyakorlatilag még üres világalapnak a feltöltéséhez, amelyet a szegény országok megsegítésére szánnak a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásra. A Zöld Klímaalapként ismert alapba várhatóan 15 milliárd dollárt várnak összegyűlni 2014-ben.

A konkrét lépések egyre sürgetőbbé váltak, főleg a legfrissebb klíma-jelentések (Augusztus rekordot döntött: az elmúlt 134 év legmelegebb hónapja) ismeretében. A klímaváltozás most már nem néhány zöldjogi szervezet aktivistájának rémképe a jövőről, hanem valós probléma.