Enyhül a sáskajárás Kelet-Afrikában

Örvendetesen csökken Kelet-Afrikában a sáskajárás az ENSZ Élelmezésügyi Szervezete ( FAO) által támogatott nagyszabású védekezés eredményeként. A javuláshoz a száraz időjárás is kellett. Ugyanakkor a FAO fokozott felügyeletet kér a sáskajárás az újbóli fellobbanásának megakadályozásához. 

Keith Cressman, a FAO vezető munkatársa kifejtette: Etiópiában, Kenyában és Szomáliában található egyedek száma egyre csökken.

Az elkövetkezendő évszak a szokásosnál szárazabb lesz, így hozzájárulhat a populáció további csökkenéséhez. „Óvatos optimizmus van bennünk, hogy Afrika szarván a sáskajárás véget érhet, különösen, ha gyenge esőzések lesznek csak a nyár folyamán Északkelet-Etiópiában és Szomáliában.”

A szakember ugyanakkor óvatosságra int: megfelelő körülmények mellett a sivatagi sáskák biológiai időzített bombák, hivatásos túlélők. A megfigyeléseket fel kell gyorsítani, hogy észleljék a sáska tevékenységében fellépő esetleges változásokat.

A 2020-as megarajokhoz képest az érintett területek idén néhány hektárról 30 hektárig terjednek, és jóval kevesebb rovart tartalmaznak. Tavaly például Észak-Kenyában volt egy sáskaraj, amely 2 ezer négyzetkilométeren dúlta a területet.

Az évek során a FAO és a Desert Locust kezelésével foglalkozó partnerek sora szabványos működési protokollokat dolgozott ki. A bevált gyakorlat pontos célzást, precíziós permetezést és szoros ellenőrzést követel meg annak érdekében, hogy hatékony és biztonságos módon alkalmazzák a peszticideket. Ha a rajok túl közel vannak a víztestekhez, vagy ha a szélirány veszélyezteti a peszticideket a víztestekhez, a műveletet megszakítják. A permetezés nagyrészt száraz területeken történt, elkerülve a vízrendszerek lehetséges kimosódását.

A műveletek 4 millió tonna gabona és 790 millió liter tejtermelés elvesztését akadályozták meg, megvédve 34,2 millió ember élelmezésbiztonságát.