Eperszedő robotot fejlesztettek Angliában

Teljesen önálló eperszedő robotot fejlesztett ki egy brit startup vállalkozás, a Dogtooth Technologies.

 A gumi lánctalpakon közlekedő robot nemcsak eper, hanem mindenféle lágy gyümölcs leszedésére képes, és az azért is különösen felkeltette az angol farmerek érdeklődését, mert a lágy gyümölcsök szedésének robotizálása eddig nemigen volt sikeres: a puha termés többnyire szétnyomódott a manipulátorok ujjai között. Másrészt ez a szektor különösen nagymértékben függ a kelet-európai idénymunkásoktól, a gazdák pedig attól tartanak, hogy a Brexit után nem jöhetnek a napi 12 órát is hajladozó vendégmunkások.

Ma tehát az a helyzet, hogy a tavalyi prototípust a télen továbbfejlesztették és az idei szezonban már öt ilyen robotot vertnek be élesben – és tanulmányozzák a tapasztalatokat.

A Vesca név alatt futó projekten a Dogtooth Technologies együttműködik a Cambridge-i Nemzeti Mezőgazdasági Intézettel, egy olyan számítógépes szoftveren, ami továbbfejleszti a robotok vizuális érzékelését és mozgását, hogy hatékonyabban találják meg az érett gyümölcsöket és meghatározzák azok minőségét illetve, hogy elérkezett-e az idő a leszedésükre. Az érzékelő GPS-szel memorizálja minden egyes gyümölcs helyét és visszatér hozzájuk, ha már alkalmasak a leszedésre.