Épül az ökofalvak Teslája

Lehet, hogy csak egy újabb hóbortos ötlet, a városlakók romantikus vágyakozása egy lassúbb, „zöldebb” környezet iránt, de az biztos, hogy épül már a mellékelt képeken látható falu.  

A látványterv képei láttán talán senki sem mondja, hogy nem szeretne ilyen környezetben élni. A környezet azonban még önmagában semmi, ezt az egészet működtetni is kell. De a tervező, a kaliforniai RenGen szerint erre van a 21. századi technológia. Az Amszterdamtól 20 percnyire, Almere-ben épülő integrált öko falu ugyanis minden öko falvak „Teslája”, és – miután az épülőben lévő kísérleti falu jövőre elkészül –, a ReGen azt tervezi, hogy a koncepciót átviszi Svédországba, Norvégiába, Dániába és Németországba is. Olyan helyekre, ahol van pénz a hightech kísérleti falvakra.

A RenGen a legfejlettebb technológia felhasználásával olyan városrészt épít, ami biztosítja a kényelmes modern életmódot, ugyanakkor teljesen önellátó: megtermeli a lakók számára a zöldséget-gyümölcsöt, energiát termel, kezeli és újrahasznosítja a hulladékot, akárcsak a szennyvizet. A kérdés csak az, hogy mindezt automaták, robotok, vagy kelet-európai segédmunkások fogják-e elvégezni, de erről nem szól az ismertető.

falu1-ok

Arról azonban igen, hogy a megtermelt felesleges villamos energiát a környék elektromos hálózatába lehet vezetni, és a lakosság élelmiszerigényének fele helyben terem. Akár – mint a képen látható – a nappalihoz tartozó üvegházban.

„Szó szerint élelmiszerek tonnáit – zöldség, gyümölcs, diófélék, hüvelyesek, hal, tojás, csirke, tejtermékek – termelhetnek az ilyen falvak minden évben” – lelkesedik James Ehrlich a RenGen Villages vezetője, hozzátéve, hogy előbb 25 kísérleti otthont építenek, de a faluban végül 100 család is élhet.

falu2-ok

Ha a holland falu egy sikeres lesz, Ehrlich azt szeretné, ha a hűvös éghajlatú Észak-Európa után ki a Közel-Keleten is létesülnének ilyen öko falvak, majd pedig következhetne a vidéki India, valamint Afrika szub-szaharai területei. Meglátjuk.