Erdővel teljesítenék a klímacélt Franciaországban

Az erdősítés Franciaországban azt jelentené az ország számára, hogy ezzel nagy lépést tennének a ökológiai átmenetben és a karbonsemlegesség elérésében 2050-ig.

Az erdőgazdálkodás a francia szén-dioxid-kibocsátás mintegy 20%-át ellensúlyozhatja a számítások szerint. Ez azonban az erdők ellenállóképességétől, különösen az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásuk képességétől függ. A 2003-as, a 2018-as és a 2019-es aszályok, valamint a kéregbogarak közelmúltbeli csapásai felhívták a figyelmet például a kelet-franciaországi lucfenyőerdők sebezhetőségére.

A kormány terve a francia erdők nagymértékű újratelepítését foglalja magában. Évente 45 ezer hektárral bővítenék az erdőállományt, ezzel 150 ezer tonna szén-dioxidot kötnének meg.

A program növelné az beültetett területeket, megújítaná a meglévő erdőket és helyreállítaná az elszáradt fákkal teli területeket.

A 150 millió euró értékű erdőmegújítási alap létrehozása lehetőséget teremt az állami és magán erdőtulajdonosok számára az erdők megújításának és diverzifikálásának, valamint a vetőmag- és faipari ágazat támogatásának elősegítése érdekében.

A francia nemzeti befektetési bank további támogatása adna a faipari vállalatok számára a fa értékesítésének előmozdítása érdekében, különösen az építőiparban.

A francia IGN intézet pedig a nagy felbontású lefedettség térképpel segítené fejlesztése az erdők felmérését. A technológia elősegíti az adminisztratív eljárások és a segítségkérések kezelésének egyszerűsítését, elősegíti a fakivágásokat, a rekonstrukciót, az erdők egészségi állapotának figyelemmel kísérését és ellenőrzését, valamint a magas kockázatú erdőtüzek megelőzését.

Image by Robert Balog from Pixabay