Érik a hongkongi rizs

Hongkong egy túlnépesedett városként él a képzeletünkben, de gondolta volna, hogy most készülnek a rizs betakarítására?

A sztori előtt kezdjük a magyarázattal. Hongkong a Kínai Népköztársasághoz tartozó úgynevezett különleges igazgatású terület, valójában egy összesen 263 szigetből álló városállam, amelynek szárazföldi területe 1064 négyzetmérföld, vagyis 2755 négyzetkilométer. (Összevetésül: Budapest 525 négyzetkilométeres.)

Így tehát érthető a hír, hogy miközben maga Hongkong városa több mint hatmillió ember otthona, a környéken szép számmal vannak kiránduló helyek, sőt, elnéptelenedő falvak is, amelyek már elveszették régi bájukat. Újabban azonban vannak, akik a 400 éves falvakban valami újat szeretnének kezdeni, és ez a földművelés. Nincsenek könnyű helyzetben, mert az egykori patakokat a nagy víztározókba vezették, és – amint a helyi lap, a Post Magazine írja – a földművelés ellen szól a drága munkaerő és az olcsó élelmiszerimport.

Ezért nagyjából 550 biogazdaság jött létre a vidéken, mert azok terményei már majdnem piacképesek. Másrészt Hok Tau faluban a Produce Green Alapítvány bevezette a „hétvégi farmer” fogalmát. Kicsi a világ: ez olyan, mint a nálunk a hetvenes években eluralkodott „telek-láz”, amikor minden városlakó igyekezett valahol zártkerti telket venni, ahol aztán megtermelte télire a zöldborsót, meg a lekvárnak valót.

A weekend-farmerek abban segítik a biogazdaságokat, hogy elkerüljék a veszteségességet, hiszen a földek tulajdonosai magas bérleti díjat követelnek. A városiak itt albérlők: kisebb földterületet bérelhetnek, ahol kertészkedéssel, vagy rizstermesztéssel töltik a szabad idejüket, mint Lantau sziget Yi O falvában. A betakarítás előtt álló rizst pedig iskolai csoportoknak mutatják meg, hogy a betondzsungel gyermekei is tudják, honnan származik az, amit minden nap fogyasztanak.