Esős időben extra törődést igényel a kukorica

A szokatlanul csapadékos időjárás Európában és az Egyesült Államokban is gondot okozhat a kukorica termesztésben, ezért a Syngenta hasznos tanácsokkal segít a károk minimalizálásában.

Az erősen vizes talaj hátrányosan hathat a kukorica növekedésére, csapadékos időben a növény speciális törődést igényel, hogy sikeresen hozhassa be a lemaradást. A Syngenta szakértői azt javasolják a gazdáknak, hogy fordítsanak plusz energiát a kukorica ápolására az esős periódusokban, lehetőleg még az intenzív csőnövekedést megelőzően.

Az ideális időpont késő tavasz, amikor a kukorica 15-30 centiméter közötti és még nem kezdett erőteljes növekedésbe. A nagy mennyiségű eső hatására a talaj túlzottan betömörödik, csökken a vízelvezetés és növekszik a tápanyagveszteség, amit érdemes a beporzást követően pótolni. A Syngenta átlagosan 40-50 egység nitrogén talajba juttatását ajánlja, lehetőség szerint esőzés előtt, hogy a tápanyagokat a víz bemossa a gyökerekhez.

A Syngenta késő tavaszi talajmintavételt ajánl az esetleges tápanyaghiány ellenőrzésére. Érdemes a nitrogénpótlásra a növények passzívabb időszakában sort keríteni. A feltöltés előtt végrehajtott műtrágyázás jóvoltából felgyorsul a gyökérzet fejlődése, így nem csak „utolérheti” magát a növény, de a talaj is lazább és szárazabb lesz a vetőágy kialakításának idejére.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel