Észak-Európában is aranyat ért volna a májusi eső

Májusban több héten át nyáron is ritka hőmérséklet rekordokat mértek a normálisan hűvös Észak-Európában – még a Lappföldön is.

Németország, Lengyelország, Skandinávia és a balti államok lakói sokat napozhattak, de a farmerek nem boldogok. A hőhullám természetesen aszállyal járt, ami több régióban komoly károkat okozott a mezőgazdaságnak. Németországi északkeleti részén például a repcefarmerek komoly veszteséggel számolnak.

A lengyel állami televízió szerint 129 év óta ez volt a legforróbb május, és a harmadik legmelegebb április, hiszen Varsóban nem egyszer mértek 30 fokot. De ennél is melegebb napokat regisztráltak Berlinben, Norvégiában, Svédországban, Finnországban és Dániában.

Az AccuWeather prognózisa szerint ugyanakkor kontinensünkön nem készülhetünk valami kiegyensúlyozott nyárra. Nálunk például aszály lesz, de Erdélyben, a Balkánon és Dél-Olaszországban erős viharok várhatók júniustól augusztus végéig, ha hihetünk az előrejelzésnek. Ebben az időszakban a sok éves átlagnál kevesebb csapadékot kap az EU, és a hőhullámok a Pireneusoktól Dél-Franciaországon, a Német-Lengyel síkságon keresztül egészek Fehéroroszországig várhatók.

A legintenzívebb, 38 fokos forróságot az AccuWeather Dél-Franciaországban és Észak-Olaszországban várja, de valószínű, hogy a Kárpát-medence ezúttal sem marad ki belőle.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel