Észlelőállomások és táblagépek a török mezőgazdaságban

A török főváros, Ankara térségében az éves csapadékmennyiség csupán 300 milliméter, a farmerek ilyen tájban szokták elvégezni a szántást a burgonya és káposzta számára, ám a szárazság miatt nem tudják, mikor kezdjenek neki.

A teljes mezőgazdasági terület 65 százalékát teszi ki az az 52 millió hektár, ami a száraz, illetve a félszáraz zónában fekszik, és ezeket különösen erősen érinti az időjárásváltozás hatása – jelentette ki Mahmut Temiz, a török Erdő- és Vízgazdálkodási minisztérium szakértője, hozzátéve, hogy most már az éve csapadékmennyiség 250 és 2250 milliméter között szóródik az országban.

A kormány ugyanakkor elindított egy projektet, amely során 3 ezer, táblagéppel rendelkező farmer hozzáférhet a legfrissebb időjárási adatokhoz egy ingyenes intranet hálózaton keresztül. A speciálisan kifejlesztett monitoring és műholdas információs rendszerek ma már biztosítják a gazdálkodóknak azokat az adatokat, amelyek segítségével alkalmazkodni tudnak a kiszámíthatatlan időjáráshoz.

A projekt végrehajtása során 1200 – egyenként mintegy 30 ezer dollárt érő – földi állomást telepítenek Törökország-szerte. Ezek az állomások gyűjtik és továbbítják az olyan adatokat, mint a légkör és a talaj hőmérséklete és nedvességtartalma, a csapadék mennyisége és előrejelzése, a szél sebessége és iránya, valamint az állomások környékén az öntözés és trágyázás javasolt mennyisége a termés fejlődésének minden szakaszában. Emellett a napsugárzás intenzitásáról is tájékoztatják a napenergiát hasznosító berendezésekkel rendelkező farmereket.

Ezeket az információkat megosztják a helyi közösségben, így mindenki eldöntheti, mit érdemes leginkább vetni, és hogyan érheti el a legmagasabb hozamot.