Éticsiga nagyhatalom lesz Írország

Egyre több a csigafarm Írországban, mivel a felmelegedés kedvez ennek az üzletágnak. Másrészt a túlzott hőség miatt csak tavaly 70 spanyol csigafarm zárt be örökre.

Évente átlagosan 100 ezer tonnával kevesebb csigahús kapható Európában a kelleténél, viszont Írországban azt mutatják a tapasztalatok, hogy csupán egy acre (0,4 hektár) földterület évente akár 10 tonna éticsigát is adhat.

Az első kereskedelmi csigatenyészet, a Gaelic Escargot, 2014-ben jött létre Írországban, és tulajdonosa, Eva Milka azt mondta, hogy az ágazat potenciálja továbbra is növekedni fog az éghajlatváltozás eredményeként. A csigatenyésztés népszerűsége Írországban egyre nő, mivel a franciaországi és a kontinensen kívüli kereslet meghaladta a kínálatot, ez pedig lehetőséget nyújt az ír gazdák számára a több lábon állásra. Csak ebben az évben hét vidéki településen nyolc új csigafarmot hoztak létre, így 41-re emelkedett a számuk.

Amint az Irish Mirror írta, egy acre „csigamező” 20 ezer eurós éves nyereséget is eredményezhet. És nem csak a húsuk kelendő. A kozmetikai termékekben felhasználják a nyálkájukat, a csigakaviárnak nevezett petéik pedig a világ legdrágább élelmiszerei közé tartoznak: egy 50 grammos tégely ára 85 euró

fotó: Pixabay.com