EU: évente 88 millió tonna élelmiszerhulladék

A híres brüsszeli La Bascule pékség boltjában nyitás előtt kiürítik a polcokat, mert kell a hely a friss termékeknek. A tegnapiak korábban a kukában végezték, manapság azonban önkéntesek gyűjtik össze az ilyesmit az élelmiszerüzletekben.

Az összegyűjtött árut a belga élelmiszerbiztonsági ügynökség előírásai szerint fagyasztva tárolják a helyhatósági szociális támogatási központokban (CPAS), amíg kiosztják a rászorulóknak. Mert a gazdag Brüsszelben is vannak rászorulók: magányos idős emberek, egyedülálló anyák, a bértábla aljára szorult munkavállalók – írta a The Brussels Times, és a riporter megdöbben, hogy milyen mennyiségben dobnak ki élelmiszert a belga üzletekben és piacokon, amelyeknek semmi bajuk nincs csak éppen nem aznapiak.

A lap szerint a Brüsszel fővárosi régióban évente 16 kilogramm élelmiszerhulladék jut minden egyes lakosra, ami a fehér zsákokba gyűjtött (nem fém, nem üveg, nem műanyag) hulladék 40 százalékát teszi ki, és az égetőműbe kerül. Ugyan nincsenek pontos adatok, de a környezetvédelmi minisztérium becslése szerint évi 25 ezer tonna élelmiszer kerül a szemétbe a régióban.

Az Európai Unió 2015-ben elkötelezte magát amellett, hogy 2030-ig felére csökkenti az EU-ban évente keletkező 88 millió tonna élelmiszer-hulladékot. Az EU-tagállamoknak 2020-tól jelentést kell készíteniük az ellenőrzési keretrendszerről, amely alapján 2022 közepéig friss élelmiszerhulladék-adatokkal láthatják el az Európai Bizottságot. A mennyiség bizonyosan jelentősen kisebb lesz, hiszen addigra az Egyesült Királyság bizonyára végrehajtja a Brexitet.