Európa szereti a portugál zöldségeket

A portugál gyümölcs- és zöldségfélék exportjának összesített értéke 2018-ban először haladta meg a 1,5 milliárd eurót – hozta nyilvánosságra az ibériai ország gyümölcs-, zöldség- és virágszövetsége. A Portugal Fresh becslése szerint az ágazat teljes forgalma megközelítette a 3 milliárd eurót.

A lisszaboni Nemzeti Statisztikai Intézet (INE) legfrissebb, a 2018. január-november közötti időszakra vonatkozó adatai pedig azt mutatják, hogy a gyümölcs-, zöldség- és virágexport – az előző év első 11 hónapjában elért szinthez képest – egy százalékkal mintegy 1,4 milliárd euróra nőtt.

Jelenleg a portugál gyümölcsök és zöldségek legnagyobb exportpiacai Spanyolország, Franciaország, az Egyesült Királyság, Hollandia és Németország. Ezek az öt piac együttesen az ágazat teljes exportjának 67 százalékát teszi ki.

November végéig a portugál gyümölcs- és zöldségértékesítés Németországban 89,4 millió eurót tett ki 1,3 százalékos növekedés eredményeként, ami jórészt a több országban is leányvállalatokkal rendelkező diszkont élelmiszerláncok vásárlásának köszönhető. A Portugal Fresh azt az ambiciózus célt tűzte ki, hogy Németország az ország gyümölcs- és zöldségexportjának harmadik legnagyobb piacává váljon.

***

Új okostelefonokra fejlesztett applikációnkkal azonnal értesülhet a legfrissebb híreinkről!

Android: https://bit.ly/2FJHBVI

iOS: https://apple.co/2HnRt90