Európa vezető kávéimportőrei

Az angolokat teaivó népnek tartjuk, mégis Európa hatodik legtöbb kávét importáló országa az Egyesült Királyság. Igaz, a tavalyi 161,5 ezer tonnás tavalyi behozatalával meg sem közelíti a hozzá képest aprócska Belgiumot, de a vitathatatlanul Németország az EU legnagyobb kávéimportőre a maga egymillió tonnát meghaladó behozatalával.

Az Eurostat nemrégiben kiadott összesítése szerint kontinensünk fő szállítója Brazília, több mint 840 ezer tonnával, majd Vietnam és Honduras következik.

Kávét hetven országban termesztenek világszerte, ám amint a World Coffee Research rámutat, ezek csaknem felében 60 százalékkal csökken a termés 2050-re. Az ok a klímaváltozás.

A kávécserjék számára a 18 és 22 fok közötti hőmérséklet az ideális. Ennél magasabb hőmérsékleten – ha megkapja a szükséges csapadékot – a növény gyorsabban növekszik ugyan, de túl korán fordul termőre, ami károsítja a kávébab minőségét. A közép-amerikai országokban – Mexikó, Guatemala és Honduras – az átlaghőmérséklet egy fokkal nőtt 1960 óta, míg a csapadék átlagos mennyisége 15 százalékkal csökkent.

Etiópiában, az arabica kávébab hazájában, ahol a kávékivitel a gazdaság jelentős részét teszi ki, az átlaghőmérséklet 1,4 fokkal emelkedett 1960 óta, ugyanakkor a kávé-termesztő hegyvidéki területen ez az átlaghőmérséklet-növekedés az olyan kártevők terjedését segíti, mint a kávészú (Hypothenemus hampei).

Brazíliában pedig az okoz gondot, hogy jelentősen nőtt a kávé-termőterületeken a hőhullámok száma és intenzitása. A magasabb hőmérséklet itt is növelte a növénybetegségek valamint a kártevők előfordulását, ami természetesen károsan érinti a hozamokat és a minőséget.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel