Európába is beköszönt a pusztító ciklonok kora?

Nadia Bloemendaal meteorológus, viharvadász tudós azokat a szélsőséges időjárásra vonatkozó adatokat kutatja, amelyek Európa időjárását alakíthatják a következő 50 évben.

A tudós az Euronewsnak elmondta: munkája a meteorológiát, a matematikát és a fizikát ötvözi, hogy valós képet kapjon változó időjárásunkról.  Véleménye szerint az utóbbi időben Európában tapasztalt szélsőséges időjárási viszonyok előjelei egy nem túl kedvező forgatókönyvnek.

Júliusban súlyos áradások sújtották Németországot és Belgiumot, legalább 180 ember meghalt. Ezek a viharok egyértelmű jelei annak, hogy Európának el kell kezdenie alkalmazkodni a szélsőséges időjáráshoz.

“Fel kell állítani a figyelmeztető rendszereket és mellé a megfelelő kommunikációs protokollt, amelyek életet menthetnek”, mondta Bloemendaal.

A klímaváltozás miatt egyre erősebbek a trópusi ciklonok. A helyzet még rosszabb lesz, ahogy délen emelkedik a hőmérséklet és emelkedik a tengerszint. Ennek hatása az északi part menti régiókban akár 27 Celsius fokot is elérő hőmérséklet lehet. A világ azon részei, amelyek még nem tapasztaltak trópusi ciklonokat, a következő 30-50 évben találkozni fognak velük.

A 2021-es kormányközi éghajlatváltozási testület (IPCC) jelentése szerint még a megcélzott, 1,5 Celsius fokos globális felmelegedés mellett is valószínű, hogy az esőzések és árvizek intenzitása nagyobb lesz Európában, Afrikában, Ázsiában és Észak-Amerikában.

Az IPCC észak-amerikai, európai és ázsiai megfigyelési adatai egyértelműen azt jelzik, hogy az „emberi befolyás” a kulcsfontosságú tényező a szélsőséges időjárás kialakulásához.

Forrás: Euronews