Európából is érdeklődnek az izraeli szőlőtermesztési tapasztalatok iránt

Komoly hatással van a változó klíma a szőlőtermesztésre Európában, írja a Reuters Hírügynökség. Izraelben eközben sivatagi körülmények között termesztik a szőlőt, sikerrel.

A Negev-sivatagban évente körülbelül 100 milliméternyi eső esik, amely nagy része villámáradásokban el is tűnik. A hőmérséklet napközben elérheti a 38 Celsius-fokot, éjszaka pedig akár nulla fok alá süllyedhet. Ennek ellenére az elmúlt évtizedben több mint kéttucat virágzó pincészet létesült a környéken.

Példájuk felkeltette európai és amerikai bortermelők érdeklődését is.

Európában már érezhető a klímaváltozás hatása: a 2019-es „forró évben” az olasz és francia bortermelés 15 százalékkal csökkent, Spanyolországban 24 százalékkal esett vissza. A változó és szélsőséges időjárási viszonyok komoly veszélyt jelentenek a szőlőre.

“Az éghajlatváltozás változékonyabb időjárási szokásokat eredményez,” mondta Aaron Fait, a Ben-Gurion Egyetem növényi molekuláris biológusa, aki a Negevben kutatást vezet. “A Negev teszthelyként szolgálhat annak megértéséhez, hogy az éghajlatváltozás hogyan befolyásolja a szőlőtőkéket.”

A régió szőlőtermesztése évezredekre nyúlik vissza. Egy nomád törzs körülbelül 2500 évvel ezelőtt a Negev területén teraszokat és kis kőgátakat épített a ritka záporok idején esett víz elterelésére, és borszőlőt termesztett.

Napjainkban Fait és kollégái modern módon használják ezt az ősi örökséget, hogy új sivatagi technológiát fejlesszenek ki. A szakemberek az öntözés mellett különféle hőelterelési technikákkal kísérleteznek, például hálókkal és fedelekkel. Ezek mellett érzékelőkkel mérik a talaj páratartalmát és a szőlő klorofill-koncentrációját. Kipróbálják a talajtakarást is, és megpróbálják a növényi gyökereket műanyag lemezekkel lefedni, hogy megakadályozzák a párolgást.

Ezenkívül a kutatók olyan fajták kombinációit vizsgálják, amelyek jobban kezelik a talaj sótartalmát. A cél olyan szőlőfajták nemesítése, amelyek alkalmasabbak a sós helyi talajvízben való fejlődésre.

Néhány borászat olasz régiójában már az egyik izraeli sivatagi találmányt, a csepegtető öntözőrendszert használják. A folyamat során tömlőkön és csöveken elegendő mennyiségű vizet juttatnak közvetlenül a növény gyökeréhez. A kaliforniai Napa-völgy vezető pincészetei – ahol néhány szakértő feltételezi, hogy túl meleg lehet a szőlőtermesztéshez – pedig új szőlőfajtákkal kísérleteznek, amelyek ellenállnak a szárazságnak és jobban elviselik a meleget.