Európai aszály- és özönvíz térkép

 Bár klímakutatók érvei a globális felmelegedéssel kapcsolatban megcáfolatlanok, Európában korántsem volt példa nélküli a manapság tapasztalható szélsőséges időjárás.

A mellékelt aszályatlasz barna színe azt mutatja, hogy 1741-ben milyen régiókat érintett az Írországtól egészen Közép-Európáig hatoló súlyos szárazság. Ellenkező volt a helyzet 1315-ben, amikor viszont a túlságosan bő csapadék tette csaknem lehetetlenné a földművelést.

aszályatlaszOK

A szokatlanul hideg téllel és tavasszal szokták összefüggésbe hozni az 1740-1741-es írországi éhínséget, amikor a 2,4 milliós lakosság 38 százaléka éhen halt. Azonban a hideg mellett rettenetes volt a szárazság is, amely kiterjedt kontinensünk nagy részére. Nem csupán a hagyományosan zöldellő brit szigeteken, hanem még a mai Lengyelország valamint Skandinávia déli részén is elmaradt a csapadék az 1741-es év során.

A térkép azt mutatja, hogy mintha vonalzóval vágták volna ketté Európát, és hasonló az 1315-ös térkép is, csak éppen akkor a megállíthatatlanul zuhogó eső miatt szorultak a kontinens keleti területeinek termésére a nyugati országok. Arrafelé akkora volt az éhinség, hogy nem egy feljegyzés szerint elterjed volt az emberevés. Az időjárás furcsa tréfája, hogy miközben Nyugat-Európában szinte folyékonnyá váltak a termőföldek, nálunk a Felvidéken aszály volt.