Európai Bizottsági állásfoglalás az igáslovakért

Miközben hatékony gépesítés nélkül nem működik a mezőgazdaság, az Európai Bizottság a közelmúltban nyilatkozatban ismerte el az igáslovak, a szamarak és az öszvérek szerepét, és azt is elfogadta, hogy többet lehet tenni a dolgozó állatok jobb ellátása és életkörülményei érdekében, hogy jobb ellátást biztosítsanak számukra – jelentette be a lovak brit központú jótékonysági szervezete, a The Brooke.

A szervezet emlékeztet – ha nem tudnánk–, hogy az igavonók munkaeszközök, amelyek világszerte támogatják az emberek megélhetését. Az Európai Bizottság fenti állásfoglalásának előzménye, hogy márciusban Nuno Melo, az EU Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának egy portugál tagja azt kérte az Európai Bizottságtól, hogy ismerje el az állatoknak az élelmiszertermeléshez való hozzájárulását, és ismertesse, hogyan támogathatja az Európai Unió (EU) mezőgazdasági programjait.

A Bizottság ezért kijelentette, hogy foglalkozni kell a mezőgazdaságban dolgozó lófélék szerepével, és hogy a jóléti feltételek javítására irányuló projekteket megfelelőek fogják szerepeltetni az EU programjaiban.

A The Brooke szerint ez fontos lépés a lovak jólétének javításában világszerte, valamint az EU-ban. Nuno Melo pedig azt várja, hogy az Európai Bizottság az elsők között fogja támogatni azokat a terveket, amelyek az EU-tagországokban dolgozó lófélék jólétének fejlesztésre irányulnak.