Európai éhség-segély a zimbabwei farmereknek

Az Európai Unió (EU) 2,4 millió dollárt küld Zimbabwéba, hogy enyhítsék a gazdák ínségét, ami az első negyedévben tetőzött – jelentette a helyi hírportál, a Bulawayo24.

A pénzt az európai polgári védelmi és a humanitárius segítségnyújtási szervezeten (European Civil Protection and Humanitarian Aid – ECHO) keresztül utalják alig öt hónappal azután, hogy az EU már 8 millió dollárt juttatott az Európai Fejlesztési Alap tartalékjából. A legutóbbi 2,4 millió dollárral együtt az Európai Unió összesen 114 millió dollárt küldött Zimbabwébe.

Az ország, egykor a régió kenyereskosarának számított, de az ezredforduló óta megszenvedte a sok aszályos évet, valamint azt, hogy Robert Mugabe elnök lefoglalta a fehérek farmjait, ahova nincstelen feketéket telepítettek be. Azok viszont nem értettek a mezőgazdasághoz, ami az ágazat visszaeséséhez és élelmiszerhiányhoz vezetett. A rossz gazdasági döntések, a fehér telepesek kiűzése, az ellenzék elleni hadjáratok, és az ijesztően terjedő AIDS miatt a 2000-es években a gazdasági katasztrófa sújtotta az országot.

Philippe Van Damme, az EU küldöttség vezetője Hararéban elmondta, hogy a zimbabwei lakosság 70 százaléka vidéken él, és a gazdálkodásból éppen csak a túléléshez szükséges jövedelmet teremtik meg. Ezért támogatni kell a mezőgazdaságot, ami felgyorsíthatja a gazdaság talpra állását.