Európai repcehelyzet  

Az előzetes felmérések szerint az alacsony gabonaárak, különösen a búzáé, Franciaországban arra késztethetik a gazdákat, hogy több repcét vessenek – írja elemzőkre hivatkozva a Reuters, hozzátéve, az azonban még bizonytalan, hogy a tervek megvalósulnak-e.

„Délkelet-Európában, különösen Bulgáriában, a repcemagvetést száraz talajon végezték, és nem lehet kizárni a veszteségeket, ami akár ahhoz is vezethet, hogy a ki nem kelt repce helyére búza kerül. Németországban és Skandináviában viszont az esőzés késlelteti a vetést” – mondta Laurine Simon, a francia Strategie Grains elemzője.

Franciaország viszont egyértelműen nagyobb repcetermést vár 2018-ban, mivel a gabonafélékhez képest magasabb jövedelmet biztosít és a közelmúltban, éppen a repce vetési időszakában, kedvezőek voltak időjárási viszonyok.

A prognózis szerint a francia búza vetésterülete kissé csökkenhet jövőre, miután az elmúlt néhány év során 80 éves csúcsra, több mint 5 millió hektárra emelkedett, bár jelentős hanyatlás nem várható. Az azonban biztos, hogy a gazdák a repce révén megpróbálják növelni a jövedelmüket, mivel kevés az esély arra, hogy a gabonaárak az elmúlt évek alacsony szintjéről felemelkedjenek.

Németországban ugyanakkor a gazdák várhatóan mintegy 60 ezer hektárral kevesebb, mintegy 1,25 millió hektáron vetnek repcét, Nagy-Britanniában viszont enyhe vetésterület növekedés várható – állítják az elemzők.

Lengyelországban az elhúzódott betakarítás miatt várhatóan alig 800 ezer hektárnyi repcét vetnek, 30 ezer hektárral kevesebbet, mint tavaly – jelentette ki Wojtek Sabaranski, a Sparks Polska elemzője, aki szerint körülbelül ennyivel növekedhet az őszi búza vetésterülete. A hűvös nyári időjárás miatt a gabona betakarítása nagyon megkésett, és későn ért be a repce is. Emiatt sok helyen inkább búzát vetettek a repce helyére.