Ez várna a bolygónkra?

 James Burke brit tudománytörténész már 1990-ben kétrészes dokumentumfilmben hívta fel a világ figyelmét, mi lesz a felmelegedés után.

Az After the Warming című filmben előre jelezte a Kárpát-medence lassú elsivatagosodását, és olyan tartós szárazságokat prognosztizált a 21. század elejére, amiket sajnos át is éltünk. Bár tévedett volna! Akkor nem készülnének olyan térképek, mint amit bemutatunk. Igaz, a tudósok abból indultak ki, mi lesz, ha bolygónk hőmérséklete 4 Celsius fokkal emelkedik, de ahogy a dolgok állnak, nem kizárt, hogy egyszer mindez bekövetkezik.

A világoszöld jelzés azt mutatja, hol termelhetünk élelmiszereket. A prognózis szerint az Antarktisz peremvidéke is ilyen lesz, gyorsan népesedő városokkal. És ilyen önellátó városok lesznek Szibéria és Kanada sarkkör feletti részén is.

A sárga szín lakhatatlan sivatagot jelöl – ilyen lesz a Kárpát-medence is, ahol geotermikus energiára alapul a gazdaság. A barna sávok lakhatatlanok az extrém időjárás, a szárazságok és a szélsőségesen nagy mennyiségű csapadék miatt. A sötétzöld reményt ad arra, hogy arrafelé lehetőség nyílik az újra erdősítésre, míg vöröset ott látunk, ahol a partvidéket elöntötte a 2 métert emelkedő világóceán.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel