Ezért tüntettek a gazdák a Tour de France alatt

Bejárta a világsajtót a hír, hogy a Tour de France kerékpárverseny egyik szakaszán a tüntető gazdákat olyan erőteljesen oszlatta szét a francia rendőrség, hogy még az éppen elvonuló mezőny is kapott a könnygázból.

De arról nem esett szó, miért is tüntettek a farmerek? Az EcoWatch azonban beszámolt róla, a gazdák azt követelték, hogy ne csökkentsék az uniós mezőgazdasági támogatásokat, és nagyobb mozgásteret hagyjanak a tagországok számára a közös agrárpolitika (CAP) keretében. A tiltakozást valószínűleg egy májusi bejelentés váltotta ki, amely szerint az Európai Bizottság a mezőgazdasági termelők támogatásainak a jelenlegi összegről 5 százalékkal 365 milliárd euróra való csökkentését javasolta a tagállamokban. Ezt azonnal elítélte a francia kormány. Párizs azóta megnyerte húsz ország – köztük Németország – támogatását ahhoz az indítványhoz, hogy az Európai Unió mezőgazdaságának költségvetése a jelenlegi szinten maradjon, miután Nagy-Britannia elhagyja a közösséget.

Amint az EcoWatch megjegyzi, a büdzsé öt százalékos csökkentése nem valami sok, ám a politikailag befolyásos, de gazdaságilag nehéz helyzetben lévő francia mezőgazdasági szektort állítólag nagyon erőteljesen sújtaná a támogatások lefaragása.

Az FNSEA, Franciaország legnagyobb mezőgazdasági szakszervezete májusban kijelentette: „Egy ilyen terv elfogadhatatlan, hiszen nem teszi lehetővé a mezőgazdaság számára az új kihívásoknak való megfelelést, különösen, ami a felvásárlási árak ingadozását és az éghajlatváltozást illeti”.

A tervezetben ugyanis az szerepelt, hogy a CAP támogatás összege a farmok méretétől függjön, és egy esetben sem haladhatja meg a 60 ezer eurót.