Ezt okozta a sertéshiány Kínában

Két éves csúcsra drágult a szójaolaj Kínában, mivel a fogyasztók a sertéshiány miatt az amúgy is erőteljesen csökkenő növényi olajkészletekhez fordultak.

Az afrikai sertéspestis megjelenéséig Kína a világ legnagyobb sertéshús fogyasztója volt, ám az állomány jelentős csökkenése miatt az árak az egekbe szöktek, így megnőtt a kereslet a baromfihús iránt.

A sertészsír is hiányzik a kínai konyhán, így a fogyasztók növelik a növényi olajok használatát. Ennek eredményeként a szójabab-olaj tonnánkénti ára Tiencsinben, a legfontosabb fogyasztási csomópontban elérte a 6500 jüant (927 dollárt), ami a legmagasabb érték 2017 márciusa óta.

Szójaolajból Kína nem önellátó, ám az amerikai-kínai vámháború nem csak az USA szójabab-termesztőit sújtja, hanem a kínai fogyasztókat is. Kína szójabab-behozatala szeptemberben 13,5 százalékkal esett vissza az előző hónaphoz képest, az első tízhavi import pedig 7,9 százalékkal maradt el a tavalyi év azonos időszakában regisztrálttól – írta összefoglalójában a Reuters hírügynökség. Az ország szójaolaj-készletei október 29-én február óta a legalacsonyabb szintre, 1,31 millió tonnára estek.

Ilyen körülmények között nem csoda, hogy 13 hónapos rekordmagasságba, 5400 jüanra szökött a pálmaolaj tonnánkénti ára is.

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub