FAO: áprilisban nőttek az élelmiszerárak

A világpiac élelmiszer árai áprilisban mintegy 1,5 százalékkal emelkedtek: a tej- és húsárak ugrását ellensúlyozta ugyanakkor a gabonafélék árcsökkenése – jelentette a Reuters.

Az ENSZ Élelmiszer- és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO ugyanakkor kiadta az idei globális gabonatermésre vonatkozó első előrejelzését, amely szerint az ágazat a 2018-as csökkenést követően rekordteljesítményt ért el.

A FAO élelmiszerár-indexe (amely a gabonafélék, az olajos magvak, a tejtermékek, a hús és a cukor kosarának havi változását méri) átlagosan 170,1 pont volt áprilisban, szemben a márciusban a korábban jelzett 167,0-ról felfelé módosított 167,5 ponttal. Az index áprilisban a legmagasabb szintet érte el tavaly június óta, de még mindig 2,3 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi szintnél.

A FAO tejtermékár-indexe – negyedik, egymást követő hónapban – 5,2 százalékkal emelkedett a márciusi értéktől, a vaj, a teljes tejpor és a sajt iránti erős nemzetközi kereslet révén.

A hús árindexe 3,0 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, melyet részben a sertéshús árajánlatok növekedése váltott ki az ázsiai kereslet növekedését követően, különösen Kínában, ahol az afrikai sertéspestis gyors terjedése befolyásolta a helyi piacot.

A cukor- és növényolaj-indexek is emelkedtek, de a gabonaindex 2,8 százalékkal visszaesett a múlt hónapban. Ez pedig a negyedik egymást követő havi csökkenés, amit a búzaárak vezettek a jó 2019-es terméskilátások következtében.

A most publikált első 2019-re vonatkozó előrejelzésben a FAO szerint a világ gabonatermelése 2,722 milliárd tonnás rekordot ér el, ami 2,7 százalékkal haladja meg a 2018-as szintet, amikor a kibocsátás csökkent.

„A gabonafélék közül a búza, a kukorica és az árpa mennyiségi bővülése az előző évhez képest várhatóan 5,0 százalékos, 2,3 százalékos, illetve 5,4 százalékos lesz” – prognosztizálta a FAO, hozzátéve, hogy a gabonafélék globális fogyasztása az idei évben legalább 1,1 százalékkal emelkedni fog. Ez pedig azt jelenti, hogy a világ gabona tartaléka valószínűleg 0,7 százalékkal 847 millió tonnára csökken – a legkisebb mennyiségre 2015/2016 óta.