FAO: júniusban csökkentek az élelmiszerárak

A világ élelmiszerárai – öt egymást követő havi emelkedés után – júniusban enyhén csökkentek – jelentette az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), amely szerint a várhatóan 2,675 milliárd tonnás gabonatermés 1,2 százalékkal haladja meg a tavalyit, mégpedig a búza jó hozamának köszönhetően.

Amint a Reuters összefoglalta, a FAO élelmiszerár-indexe, amely a gabonafélék, az olajos magvak, a tejtermékek, a hús és a cukor kosárának havi változását méri, a májusi 173,5-ről 173,0 pontra módosult.

A FAO tejtermékár-indexe 11,9 százalékkal csökkent a májusi értéktől, de az év eleje óta még mindig 9,4 százalékkal emelkedett, a júniusi árak gyengeségét a megnövekedett exportlehetőségek és a gyenge importigény okozza.

A zöldségár-index 1,6 százalékkal mérséklődve a december óta mért legalacsonyabb értéket érte el, elsősorban a pálmaolaj és a szójaolaj árának gyengülése miatt. Ezzel szemben a gabonafélék árindexe 6,7 százalékkal emelkedett májushoz képest, amit a kukorica exportárak árainak jelentős növekedése okozott.

Májusról júniusra a húsárindex 1,5 százalékkal, a cukoré 4,2 százalékkal emelkedett.