Farm inkubátorházat indít az ifjabb Musk

A Tesla, Space Exploration Technologies cégeiről ismert Elon Musk testvére, Kimbal sincs híján vállalkozókészségnek, most éppen mezőgazdasági céget hoz létre Brooklyban.

Elon Musk 1995-ben alapította első vállalkozását Kimballal. A 28 ezer dollárból létrehozott Zip2 web szoftver céget négy év múlva megvette a Compaq. Kimbal azóta is vállalkozó, ha nem is olyan híres, mint bátyja. Most például fejébe vette, hogy egy öreg brooklyni gyárépületben olyan mezőgazdasági céget hoz létre, ami két terméket bocsát ki a tervek szerint: zöldségeket és ifjú farmerek új generációját.

Kimbal egy vállalkozótársával még idén be akarja indítani ezt a Square Roots névre keresztelt inkubátorházat. Amint a Business Insidernek elmondta, hogy fiatal élelmiszer-tech vállalkozóknak kíván helyet és lehetőséget biztosítani, hogy létrehozhassák a maguk vertikális farmjait és startup vállalkozásait.

Musk és társa, Tobias Peggs 10 konténerben létesít vertikális mini farmokat ahol a LED lámpák alatt nevelt növények gyökerei nem termőtalajban, hanem vízben állnak, és ahol a fiatalok egy évig kipróbálhatják magukat, mint városi gazdák. A két ötletadó azt mondja, hogy a függőleges gazdálkodásnak számos előnye van a hagyományos gazdálkodással szemben, így például a függőleges farmok 80 százalékkal kevesebb vizet használnak, mint külső gazdaságok és sokkal kevesebb helyre van szükségük.

A fiatal városi farmerek éjjel nappal felkereshetik a konténerjüket, ami Muskék szerint elég kicsi ahhoz, hogy ha veszteségesen működik, ne vágja földhöz a kezdő vállalkozót, de elég nagy ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű terményt biztosítson New York zöldséges boltjai vagy termelői piacai számára.