Farmerpiac az aranyláz földjén

Nem photoshop trükk, a káposzta valóban ekkora. A kép pedig Kanada északnyugati és legkisebb, mindössze 482 ezer négyzetkilométeres territóriumában, Yukonban készült. Itt, Yukonban van Dawson és Klondike, az 1897-es aranyláz helyszínei, és Otto Muehlbach káposztáját is itt, az 1400 lakosú Dawson City farmerpiacán fényképezték.

Submitted Photo/Kokopellie Farm
Otto Muehlbach of Kokopellie Farm at the Dawson City farmer’s market.

A Yukon Agricultural Association (YAA), vagyis a helyi mezőgazdasági szövetség 1985-ben szervezte meg az első farmerpiacot, de ezen később sokat nevettek, mert összesen hat szál sárgarépát kínáltak eladásra – írja a Yukon News. Pedig a helyben termett élelmiszerre szükség van itt a rengeteg erdők és a hegyvonulatok között, mert a hosszú szállítási útvonalak miatt minden nagyon drága. Az általunk megszokott zöldség-gyümölcs boltok pedig ismeretlenek arrafelé.

Randy Lamb agronómus szerint ezek a piacok kulcsszerepet játszanak a Yukon terület mezőgazdasági ágazatának növekedésében, hiszen sok gazdálkodó számára a közösségi piac az egyetlen hely, ahol túladhat portékáján.

„Még tíz évvel ezelőtt is nagyon nehéz volt friss zöldséget találni Yukonban. Mégis, amikor belevágtunk a földművelésbe, senki sem tudta, hogy ki vagyunk, és alig tudtuk eladni a terményeinket” – mondta a lapnak Bart Bounds, a Takhini-folyó völgyében lévő Kate Mechan of Elemental Farm társtulajdonosa. A vállalkozásuk most már virágzik, de a farmerpiac, a Fireweed Market nélkül az Elemental Farm talán soha nem jutott volna egyről a kettőre.

Amíg korábban szinte minden fagyasztva érkezett a Yukonba, ma már a háztartások számíthatnak a piacok friss, helyi zöldségkínálatára. Karen DuBois szintén Dawsonban él, és a farmerpiac hűséges vásárlója, ahol minden szombat reggel összegyűjti a következő hétre való élelmiszert. „Csodálatos, hogy Dawsonban mindezt meg tudjuk csinálni. Édesköményt, paprikát, mindenféle zöldséget, sőt, néha kukoricát is kaphatsz. És annyira szerencsések vagyunk, hogy az egyik farmer almát és epret is hoz a piacra” – mondja DuBois, aki ősszel mindig nagy útra indul. Csaknem 500 kilométerre, délre a Mount Lorne Közösségi Központ megnyitja a nagy farmerpiacát, ahol bárki nagy tételben vásárolhat be télire. Karen DuBois is eljön, és hónapokra való burgonyát, a céklát, a sárgarépát és a káposztát szállít haza. Mert télen aztán semmi ilyesmi nem kapható Dawsonban