FarmRobot – ez lenne a jövő?

Júliustól fogadja be az előrendeléseket egy új nyílt forráskódú mezőgazdasági robot, a Farmbot Genesis feltalálója, Jotaro Shigeyama, a tokiói egyetem mérnökhallgatója. Ma még kiskert méretű a berendezés, de ki tudja, mit hoz a jövő?

A Farmbot elülteti a vetőmagot, aztán éppen annyi vizet/tápoldatot spriccel rá, amennyi kell, mert szenzorjaival figyeli a palánták különféle jellemzőit, így a fejlődésüket is. Innen már csak egy lépés, hogy azt is kimutassa, nincs-e a gondozott növényeknek valami hiánybetegségük.

Egy parcellán, vagy kiskertben egyidejűleg többféle növénnyel is tud foglalkozni, mert felismeri őket, ha betáplálják, mivel, mit is műveljen. Így minden növény automatikusan éppen olyan törődést kap, amire szüksége van.

A Farmbotot okostelefonnal vagy laptoppal egyaránt lehet irányítani vagy újabb feladatokkal megbízni, és az egész olyan egyszerű, mint egy videojáték. Az ismertető szerint az ingyenesen letölthető szoftver aztán házilag könnyedén fejleszthető, vagy módosítható.

A nyílt forráskódnak növekvő szerepe van az informatikában. A nyílt forráskódú szoftverek (FLOSS) szabadon használható, másolható, terjeszthető, tanulmányozható és módosítható számítógépes programok. Ilyen például a GNU/Linux operációs rendszer és változatai (Ubuntu, Android okostelefon platform stb.), a Mozilla Firefox és Google Chrome böngésző, a LibreOffice (korábban OpenOffice.org) irodai csomag.