Felfújható üvegházzal kísérletezik a NASA

Fura, hogy a NASA mennyire rákattant a nem-földi növénytermesztési kísérletekre. Miközben az űrhajósok sikeresen termesztenek zöldségeket a Nemzetközi Űrállomáson, a Floridai Kennedy Űrközpont NASA-tudósai az Arizonai Egyetem kutatóival együttműködve innovatív felfújható üvegházat hoztak létre, hogy segítsenek az űrhajósokat más bolygókon, vagy a hosszú távú űrutazások során.

Mindezt a Lunar/Mars üvegház prototípus teszi lehetővé.

Ray Wheeler, a Kennedy Advanced Life Support Research vezető kutatója elmondta, hogy az űrhajósok által kilélegzett szén-dioxidot bevezetik az üvegházba, ahol a növények a fotoszintézis során oxigénné alakítják át.

De hogyan lehet egy űrhajóba üvegházat építeni? A NASA szerint lehet, de nem üvegből, hanem egy pontosan meg nem nevezett felfújható anyagból. A hat méter hosszú és 2,5 méter átmérőjű henger falán lecsapódó párát is hasznosítják, mégpedig úgy, hogy az így gyűjtött vizet oxigénnel és tápoldattal dúsítják, majd szép lassan átvezetik az ültetvény gyökérzónáján.

Amint Ray Wheeler elmondta, a kutatások jelenlegi fázisában azon dolgoznak, hogy meghatározzák, milyen palánták, milyen magvak és milyen tápoldatok lehetnek a legoptimálisabbak a Holdra, illetve a Marsra telepített „üvegház” számára.