Felmelegedés – mediterrán szőlőfajták a Rajnánál

A melegedő éghajlat azt jelenti, szőlő gyorsabban érik. Egyes borászok számára úgy tűnik, az éghajlatváltozás jó dolog. Azonban kutatók a németországi Hessen tartományban azon dolgoznak, hogy megtudják, hogyan a felmelegedésnek milyen hatása lehet a szőlőre.

A Rajna-vidéki Geisenheim főiskola laboratóriumában olyan levegő keveréket kap a szőlő, amelynek szén-dioxid tartalmát 20 százalékkal megnövelték, hogy szimulálják azokat a feltételeket, amelyek a szőlőt várják a jövőben. „Azt szeretnénk tudni, milyen lesz a bor íze 35 év múlva” – mondta Claudia Kamman, a FACE2FACE (Free Air Carbon Dioxide Enrichment) projekt koordinátora. Addigra a levegőben lévő szén-dioxid mennyisége a mai 400 ppm körüli szintről 480-500 ppm-re is emelkedhet. Az összehasonlítás kedvéért, amikor az emberiség a vadászat és gyűjtögetés helyett áttért a mezőgazdaságra, a szén-dioxid szint még 280 ppm volt.

„Egyszerűen nem tudunk eleget arról, hogy az éghajlatváltozás milyen hatással van a szőlőre. Egy dolog azonban biztos: néhány évtized múlva, a bornak más íze lesz” – mondja Kammann.

A Hessen tartomány által finanszírozott projekt most azt vizsgálja, hogy milyen hatása lehet az emelkedő szén-dioxid szintnek a szőlő növekedésére, a hozamra és a minőségre, illetve elősegíti-e a kártevők szaporodását. Szakértők már nagyrészt egyetértenek abban, hogy az üvegházhatást okozó gázok okozzák a globális felmelegedést, ami elmúlt néhány évtizedben drámaian megváltoztatta a szőlő termésfeltételeit.

Ez azt jelenti, hogy a termés sokkal korábban érik be, mint korábban és Németország néhány borvidékén már olyan fajtákkal is foglalkozhatnak, mint a Cabernet Sauvignon és Merlot, pedig azok alapvetően a mediterrán-térségben voltak honosak.