Felmérték a lengyelek gyümölcsfogyasztási szokásait

A 38 millió lakosú Lengyelország felnőtt lakosságának 98 százaléka tudja, hogy igencsak fontos zöldséget és gyümölcsöt enniük. Ismerik előnyeiket és egészségesnek is tartják, azonban csak minden hatodik polgár fogyaszt megfelelő mennyiségben ezekből az élelmiszerekből.

A Lengyel Zöldség- és Gyümölcstermelők Országos Szövetsége által megrendelt kutatás szerint a megkérdezettek háromnegyedének nincsenek pontos ismereteik arról, hogy vajon mennyi zöldséget és gyümölcsöt is kellene fogyasztaniuk napi szinten.

A felmérés szerint a lengyelek fele nagyon kevés gyümölcsöt és zöldséget eszik: többségük nem fogyaszt ezekből minden nap és egy részük arról is van győződve, hogy elkészítésük nehézkes és időigényes.

A kutatás szerint az alma volt a legnépszerűbb a gyümölcsök körében: a lengyelek 86% -a fogyasztotta, ebből 21 százalékuk legalább heti 4-5 alkalommal. A szilva lett a második, a körte pedig a „bronzérmes”. A legnépszerűbb zöldség a paradicsom, amelyet az uborka és a burgonya követ. A válaszadók 17, 5, illetve 20 százaléka fogyasztotta őket napi szinten.

Azt tekintve, hogy az étkezésekből mekkora arányt tettek ki a gyümölcsök és zöldségek, már nem fényes a kép. A lengyelek 30 százaléka egyáltalán nem fogyaszt ilyen ételeket. A megkérdezettek közül minden ötödik mindössze egy ételt evett, amelynek fele a zöldségek és gyümölcsök volt. A válaszadók csupán 6 százaléka mondta, hogy nap folyamán elfogyasztott étkezéseik legalább felét tette ki zöldség, és/vagy gyümölcs.

A táplálkozási szakemberek azt javasolják, hogy zöldségek és gyümölcsök adják legalább a főbb étkezések felét. A termelők és feldolgozók ipari szervezetek vezetői szerint ezek fontos szerepének tudatosítása az egész ágazat stratégiai célja, ezért újabb kampányokat indítanak a jövőben.