Felpörgetné a vetőmagipart a FAO

A világ gazdálkodóinak hozzá kell férniük a termékenyebb, táplálóbb és az éghajlattal szemben ellenállóbb növényfajták vetőmagjához, ha azt akarjuk, hogy elegendő élelme legyen a 2050-re előreláthatóan tízmilliárdos globális populációnak, közölte az ENSZ Élelmezésügyi Szervezete Egyesült Nemzetek Szervezete.

„Nincs jó termés jó vetőmagok nélkül. A vetőmagok az agrár-élelmiszeripari rendszerek alapját képezik. Élelmiszer, takarmány, és üzemanyag előállítása során a magvakra támaszkodunk” – mondta QU Dongyu főigazgató, amikor megnyitotta a FAO által szervezett, a vetőmagipar zöld fejlesztéséről szóló globális konferenciát Rómában. 

A FAO főigazgatója rámutatott:: „a világ népessége 2050-re várhatóan eléri a tízmilliárdot. Azaz 50 százalékkal több élelmiszert kell termelnünk, hogy mindenkit megfelelően lássunk el. Ezt a célt csak úgy lehet elérni, ha a tudomány és az innováció révén növeljük a terméshozamot.” 

Az éghajlati stresszel szemben ellenálló vetőmagok minőségének javítása, a természeti erőforrások felhasználásának javítása, az élelmezés- és táplálkozásbiztonság növelése nagymértékben hozzájárul a magasabb terméshozam biztosításához, a gazdasági fejlődéshez és a gazdálkodók magasabb jövedelméhez, hangsúlyozta Fatma Ben Rejeb, a Pánafrikai Farmerek Szervezetének vezetője.

A kétnapos konferencia a résztvevők széles spektrumát hozza össze, beleértve a civil társadalom, a nemzetközi szervezetek, a FAO-tagok, valamint a köz- és magánszektor képviselőit, akik szempontjaikat, esettanulmányaikat és prioritásaikat hozták a megbeszélésekhez.

A kormányok kulcsfontosságúak az éhínség felszámolásában, mondta a FAO főigazgatója. Nemzeti vetőmag-akciókat kell indítaniuk a vetőmag értékláncának megerősítése érdekében, és a FAO továbbra is támogatja őket, miközben nemzeti politikákat, szabályozásokat és törvényeket dolgoznak ki és hajtanak végre a kiszámíthatóság megteremtése és a vetőmagrendszerekbe vetett bizalom erősítése érdekében.

 „Mivel már csak kilenc aratás áll előttünk, mielőtt elérjük a 2030-as évet, a FAO elkötelezett amellett, hogy kihasználja a konferencia által generált lendületet, hogy a terveket tettekre váltsa”, tette hozzá QU Dongyu.