Felütötte a fejét a lépfene Franciaországban

Több mint 50 szarvasmarha, juh és ló pusztult el az elmúlt évtized legsúlyosabb franciaországi anthrax kitörésében. A hatóságok vakcinahiányra figyelmeztettek.

Délkelet Franciaország hegyvidéki Hautes-Alpes régiójának hatóságai szerint az emberre is veszélyes fertőzés 28 gazdaságra terjedt ki. A helyi állatorvosok nehéz helyzetben vannak, mert a vakcinákat gyártó spanyol laboratórium augusztus eleje óta zárva van a nyári szabadságolások miatt. Az oltásokkal nyilván a kór terjedését kívánják megakadályozni, hiszen az első esetet – amelynek hat tehén esett áldozatul Montgardin faluban – még június 28-án észlelték. Azóta viszont a régió 12 településére terjedt ki az anthrax – jelentette a RFI francia hírügynökség.

A Regionális Egészségügyi Hivatal (ARS) szerint a Hautes-Alpes régióban 103 gazdálkodó, állatorvos, vágóhídi dolgozók jelezte, hogy érintkezhetett a fertőzött állatokkal.

Az utolsó komoly francia anthrax-kitörés 2008-ban volt és 23 gazdaságot érintett a svájci határ menti Doubs régió keleti részén.

A lépfene (más néven anthrax) akut, néhány formájában magas halálozási aránnyal járó fertőző megbetegedés, melyet a Bacillus anthracis nevű baktérium okoz. A lépfene leggyakrabban vadon élő és háziasított kérődzőknél fordul elő, de ha beteg állattal, annak szövetével vagy a lépfene spóráival érintkezésbe kerül, az embert is megfertőzi.