Fenntartható tejtermelés irányába mozdul Kalifornia

Több mint hatszáz résztvevővel a virtuális térben rendezték meg idén a kaliforniai tejipari fenntarthatósági csúcstalálkozót. Az eseményen új irányokat vázoltak az előadók a tejgazdaság fenntarthatóbbá tételének területén.

Kalifornia az Egyesült Államok legnagyobb tejtermelője, az ágazat mintegy 180 ezer embert foglalkoztat. Fenntarthatóbbá tételének fontos témái közé a metánkibocsátás csökkentése, az egészséges talajgazdálkodás, a víz újrafelhasználása és a megújuló energiák tartoznak.

Phil Lempert fogyasztói magatartás szakértő szerint a vásárlók egyre inkább tudni akarják, hogy honnan származnak élelmiszereik és hogyan állították elő őket. Erősödik a gazdák és a fogyasztók közötti kapcsolat, növekszik a kereslet a helyben előállított élelmiszerek iránt.

A csúcstalálkozón elhangzott: az ökológiai lábnyom csökkent az elmúlt 50 évben. Több tej termelődik kevesebb talajjal, műtrágyával, vízzel és energiával. Kaliforniának viszonylagos előnye, hogy a tejágazatban használt állati takarmány 40 százaléka más ágazatok mellékterméke. 

A metánkibocsátás csökkentése nagy kihívást jelent a kaliforniai tejipar számára. Az ágazatnak 2030-ig 40 százalékkal kell csökkentenie az emissziót 2013-hoz képest. A kaliforniai mezőgazdasági minisztérium támogatást adott trágyakezelők telepítéséhez és a mezőgazdasági rendszerek telepítéséhez.

Kaliforniában a talajvíz súlyosan szennyezett a nitrátkibocsátás miatt, különösen azokon a területeken, ahol magas a tejtermelés. A nitrátkontroll program célja ennek a szennyezésnek a csökkentése. A program helyi nitrátkezelő zónákat hoz létre.