Fényes jövő előtt áll a csepegtető öntözés

A hagyományos öntözési elvet a legmodernebb mérési és vezérlési technológiával ötvözve érnek el sikereket a kaliforniai farmerek. A módszer nem csak költséghatékony, de olyan, egyébként nagy vízigényű növények termesztését is lehetővé teszi a forró Kaliforniában, amiket más módszerrel lehetetlen lenne felnevelni.

Tom Rogers a hetvenes években hozott egy fontos döntést: nem követte apja kukorica- és szójatermesztési gyakorlatát, ehelyett mandulafákat ültetett. Az egyre növekvő ázsiai keresletnek hála a döntés jövedelmezőnek bizonyult, de akadt egy probléma: a mandulafák vízigénye nagy, a forró Kaliforniában pedig kevés a csapadék és a helyzet a jövőben az éghajlatváltozás miatt tovább romolhat. Rogers tehát úgy döntött, megelőzi a problémákat, és egy vízszint- és szélmérőkkel ellátott csöpögtető öntözőrendszert telepített a gyümölcsösbe. Az intelligens hálózat negyedóránként minden, a földekről érkező adatot feltölt egy internetes tárhelyre, ahol a gazda áttekintheti a fák állapotát és az aktuális vízigényt.

A csepegtető öntözés nem új találmány, de a gazdák eddig csak a kisebb mennyiségben termesztett, magas hozamú növények esetében alkalmazták, mert a telepítése rendkívül költséges, akár 1 millió dollárra is rúghat – mondta el az SCPR.org-nak Heather Cooley, a Pacific Institute vízgazdálkodási programjának társ-igazgatója, hozzátéve, hogy a helyzet a gyakori aszályok miatt mostanra változott. A hatékonyabb vízgazdálkodás érdekében egyre több farmer vállalja az öntözőrendszer beszerzését.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel