Ferenc pápa farmja

Igen, a pápának van egy farmja Rómától dél-keletre a hegyekben, ahonnan minden reggel küldik a friss zöldséget Vatikánba. A 430 méterrel a tenger színe felett lévő Castel Gandolfo a pápák nyári pihenőhelye, amely Vatikán államhoz tartozik, jóllehet ötször akkora. Kevesen tudják, hogy a Castel Gandolfó-i vatikáni terület 55 hektár. Ebből harmincat a kertek foglalnak el, 25-ön pedig farmgazdálkodás folyik.

A CNN tudósítása szerint minden reggel leküldik a friss élelmiszert a Vatikánba, és a kosárban helyet kap Ferenc pápa néhány kedvence, mint például a karfiol és a brokkoli. A sajt, joghurt és tej attól a 30 tehéntől származik, amit szintén Castel Gandolfóban tartanak.

Heten művelik a 25 hektáros farmot, ahol télen a nagy üvegház biztosítja a friss zöldséget. Az ezer olajfa – némelyiket még az 1200-as években ültették – nagy termést hoz, és itt természetesen olíva olajat is készítenek a pápai udvar valamint a vatikáni tisztviselők számára. Gránitkövek között folyik a hideg sajtolás, így a zamat nem módosul, mint a meleg sajtolás során, ami megváltoztatja az olaj ízét. A hidegen sajtolt olaj az igazi olasz konyha alapja.

Csirkék is szép számmal vannak, amelyek egyik tápláléka a pápai ingatlanon élő szerzetesnők által készített ostya maradéka.

A Castel Gandolfó-i palotát és a hozzá tartozó kerteket a turisták egészen 2014-ig nem voltak látogathatták. Ferenc pápa rendeletére azonban 2014. március 1-jétől vezetéssel a legszebb itáliai parkok között számon tartott kertek, 2015. szeptember 12. óta pedig a palota is látogatható.