Fertőzött az indiai mogyoró

Vietnam elhatározta, hogy ismét felfüggeszti az Indiából származó földimogyoró, kasszia, kakaóbab, fehérbab és a tamarind importját, mivel több szállítmány is mogyoróormányos bogárral volt fertőzött.

Nem is kis mennyiségben, hiszen tavaly a növény-egészségügyi ellenőrzés több mint 3000 tonna Indiából származó mogyoró és 24 tonna tamarind szállítmányban talált élő bogarakat. Az idei első két hónapban pedig 384 tonna mogyoró bizonyult fertőzöttnek. Ezért Nguyen Xuan Cuong mezőgazdasági miniszter leállíttatta az importengedélyek kiadását – jelentette a Vietnam News Agency.

Jóllehet a vietnami hatóság rendszeresen tájékoztatta az eredményről az indiai partnert, nem tapasztaltak számottevő változást, ezért kényszerültek az importkorlátozás elrendelésére. Mindezek előzménye, hogy Vietnam – India egyik legnagyobb mogyoró vásárlója – 2015 áprilisa és 2016 januárja között már ugyanilyen okok miatt felfüggesztette a mogyoró indiai importját. Emiatt az indiai mogyoróexport a 2015/2016-os szezonban 32 százalékkal zuhant.