Fiatalító anyag van a vörösborban és a csokoládéban

A sötét csokoládéban és vörösborban lévő vegyület segíthet a sejtek megfiatalításában – írja a brit Independent című lap. 

Az Exeter és Brighton egyetemek kutatói jelentős áttörést értek el az öregedés kutatása során, és állítólag felfedezték az öregedő sejtek megfiatalodásának módját. A reversatrolnak nevezett keverék révén megállapították, hogy képesek lesznek arra, hogy a sejtek úgy néznek ki és viselkedjenek, mint a fiatalabb sejtek.

A kutatók azokból az anyagokból indultak ki, amelyek természetes körülmények között megtalálhatók a vörösborban, a sötét csokoládéban, a vörös szőlőben és az áfonyákban, és ezeket használták a sejttenyésztés során.

Az Exeter Egyetem korábbi kutatása szerint a gének egy csoportja fokozatosan kikapcsolódik, ahogy öregszünk. De az új tanulmány azt találta, hogy a reverzatrol alkalmazása ezeket a sejteket újra „bekapcsolja”.

A kezeléstől számított néhány órán belül az idősebb sejtek elkezdtek osztódni, és hosszabb telomereik lettek, amelyek az öregedés során egyre rövidülnek. (A telomer a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakasz, ami a sejtosztódás során védi a DNS-t a folyamatos rövidülés káros hatásaitól.)

A kutatók remélik, hogy az áttörés olyan terápiákhoz vezethet, amelyek segítenek az embereknek úgy megöregedni, hogy elkerüljék az eddigi degeneratív problémákat, amivel számolni kell az életkor előrehaladtával. Az egyik oka annak, hogy az öreg szervezet egyre fogékonyabbá válik a betegségekre, hogy a szövetekben felhalmozódnak az inaktív sejtek, amelyek élnek, de nem növekednek vagy működnek, ahogy kellene.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel