Fish and chips tintahalból?

Máig vannak kétkedők, akik szerint szó sincs globális felmelegedés, csupán rosszul értelmezik az adatokat a tudósok. Most azonban nem tudósok, hanem halászok szolgáltattak bizonyítékot a felmelegedésre.

A brit halászati statisztika 1980 óta megháromszorozódott az Északi-tengerben fogott tintahalak száma, jóllehet a tintahal, akárcsak a szardínia vagy a szardella inkább a meleg tengereket, például az Adriát kedveli. Manapság azonban ezekből egyre több akad a hálókba. A halászati statisztika ugyanakkor nem nagyvonalú, hanem részletezi a tintahal előfordulások helyét is. Eszerint Skócia észak-keleti partvidékén olyan sokat fognak, hogy ezzel segítik elkerülni a tőkehal túlhalászását. Üröm az örömben, hogy az angolok által leginkább fogyasztott tőkehal – ami a fish and chips alapja – egyre északabbra tart, a nemzetközi vizekre, ahol a brit halászoknak már nincs kizárólagossági joguk – tudósított a BBC. Lehet, hogy rövidesen a fish and chips is tintahalból lesz? A tőkehalat ugyanis már importálja az Egyesült Királyság.

Az északra húzódást megerősíti a tengerbiológiai intézet, a Cefas (Centre for Environment, Fisheries and Aquaculture Science) is. Amint közleményükben írták, olyan állatok szaporodnak a brit szigetek körül, amelyek a mediterráneumra jellemzőek, és Portugália valamint Spanyolország vizeiből származtak korábban. Az Északi-tenger vizének éves középhőmérséklete ugyanis az 1980-as évek elején mért 10 fokról nagyot melegedett: 2014-ben például rekordszintet, 11,7 fokot ért el.

Sic transit gloria codi – így múlik a tőkehal dicsősége.