Florida teát akar

Az Egyesült Államok – Oroszország és Pakisztán után – a harmadik legnagyobb tea importőr, hiszen naponta 158 millió amerikai teázik. Az elmúlt évben az USA 11,5 milliárd dollárért 128 millió kilogramm teát vásárolt a világpiacon.

Annak érdekében, hogy ellensúlyozzák a floridai csökkenő citrustermést, a Floridai Egyetem Élelmiszer- és Agrártudományi Intézetének kutatói a tea meghonosításának lehetőségét tanulmányozzák. Az bíztató, hogy éghajlata olyan, mint India Asszám tartományáé, márpedig Asszám adja az indiai teakivitel 55 százalékát. Mindkettő területe lapos, valamint talajuk jól elvezeti a vizet. Amint Carl Childers, a University of Florida professzora mondta, a tea vízigényes, de nem szeret vízben állni.

Kutatásai alapján úgy véli, hogy Floridának van esélye, hogy kereskedelmi mennyiségben termesszen teát, ha sikerül valami jó ízű fajtát meghonosítani. Mert ami Asszámban, vagy a világ más nagy tea-vidékén jól terem és jó ízt ad, az nem biztos, hogy az eltérő ásványi anyagokat tartalmazó floridai talajon is jó eredményt hoz.

Az állam egyébként azon van, hogy megmentse a mezőgazdaságát, amit komolyan veszélyeztetnek az ingatlanfejlesztők. Miután Florida éghajlata igen kedvező, mind nagyobb számban vesznek ingatlant az északi államok lakosai, hogy a telet, vagy öreg korukat ott töltsék. A földtulajdonos farmerek pedig egyre kevésbé tudnak ellenállni a vételi ajánlatoknak.

Fotó: Pixabay

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel