Főhet a brit krumplitermesztők feje

Nagy Britanniában a burgonya tonnánkénti ára 136 font volt október 30-án. Noha ez 27 fonttal magasabb, mint egy évvel korábban, mégis jelentősen kevesebb a szeptember végi 151,51 fontnál.

Az AHDB Potatoes elemzése szerint a brit farmereknek most 7,8 százalékkal 111 600 hektárra kell csökkenteniük a krumpliföldek területét. Pedig Nyugat-Európa legnagyobb termesztői – Belgium, Hollandia, Franciaország, Nagy Britannia, Németország – már idén is kevesebbet takarítanak be. Ágazati adatok azt mutatják, hogy az öt országban együttesen 14 százalékkal 24,5 millió tonnára csökkent a termés amiatt, hogy közel 11 százalékkal hektáronként 46,5 tonnára esett a betakarított mennyiség, ugyanakkor a termőterület 3,7 százalékkal 527 110 hektárra csökkent.

Másrészt a forró, száraz nyár miatt Lengyelországban is a termés 9 százalékos esését prognosztizálják. Amint Arthur Marshall AHDB Potatoes elemzője kifejtette, tavaly előtt Lengyelország volt a brit krumpli export harmadik legnagyobb piaca a rossz termés miatt, az idei azonban várhatóan még annál is rosszabb lesz.

Mindezek ellenére Bruce Kerr, az AKP Group igazgatója arra hívta fel a brit gazdák figyelmét, hogy ha a jövő évet tervezik, gondoljanak arra, hogy ma nagyon kis mozgástere van a spekulatív termelőknek.