Fókuszban a robotok

Az elmúlt évben ezekről a robotizációról készült cikkeinket olvasták legszívesebben Olvasóink.

A mezőgazdasági robotok piaca öt éven belül 20 milliárd dollárra növekszik

Az idén várható 7,4 milliárd dolláros forgalomról öt éven belül csaknem triplájára – 20,6 milliárd dollárra –növekedhet a mezőgazdasági robotok piaca a MarketsandMarkets előrejelzése szerint.

Univerzális önvezető rendszert fejlesztett a John Deere

A gyár AutoTrac Controller 300 nevet viselő precíziós vezérlési rendszerét új és régebbi traktorokra is fel lehet szerelni. Az univerzális John Deere AutoTrac Controller 300 az integrált precíziós irányítás előnyeit nyújtja a gazdálkodók számára anélkül, hogy komolyabb átalakítást kellene végrehajtani a traktoron, írja a Futurefarming szakmai portál.

Amerikában kapott munkát Dino, a gyomlálórobot

Egy éve él és dolgozik az Egyesült Államokban Dino, Naïo robotja. A hírek szerint komoly hírnevet szerzett magának fegyelmezettségével, munkához való hozzáállásával és a gyomok elleni határozott fellépésével.

Éjszaka is képes vetni a XAG drónja

Drónokkal mérsékelnék a munkaerő-hiányt Kínában. A XAG vállalat drónja lehetővé teszi akár az éjszakai vetést is. A gazdálkodók életkorának emelkedése és a globális munkaerőhiány komoly kihívás elé állítja a mezőgazdaságot. Mindezt tetézik a koronavírus járvány miatt hozott korlátozó intézkedések, amelyek miatt ma tömegek maradtak távol a munkahelyükről, jelen esetben a szántóföldtől, kertészetektől. A szakértők szerint az automatizált rendszerekkel, robotokkal lehetne enyhíteni a kínzó válságon.

Önjáró robot segít a munkában Ontarióban

A RoamIO robot egyszerűen cserélhető moduljaival olyan tevékenységeket végzi is végez, mint a vetés, a permetezés, kaszálás és egyéb feladatok. A kanadai Ontario államban működő, gabonatermesztéssel foglalkozó Haggerty Creek már egy ideje megelégedéssel használja a kisméretű, adaptív robotot az időigényes feladatok elvégzéséhez. Chuck Baresich üzemeltetési igazgató szerint a vállalat új befektetése javítja a munka hatékonyságát, ez emberek több feladatot is sokkal pontatlanabbul végeznének el. Így őket más munkákra lehet átcsoportosítani.