Földre vadásznak a Wall Street befektetői

Az elmúlt években kissé háttérbe szorult ágazat ismét fellendülni látszik; a Wall Street befektetői cégei sorra vásárolják fel a termőföldeket Iowában és a környező államokban. A farmerek azonban nem örülnek a tendenciának.

A világ népessége egyre nő, az Egyesült Államokban erősödik a középosztály és ezzel párhuzamosan emelkedésnek indult az árupiac is – mindez arra sarkallja a befektetőket, hogy a szállodák és irodák mellett az ingatlanpiac kissé elhanyagoltabb területére, a termőföld vásárlásra koncentráljanak. „Hotelt vagy irodát bármikor építhetsz, termőföldet viszont nem állíthatsz elő a semmiből” – mondta el az egyszerű magyarázatot David Rodgers, a Robert W. Baird & Co. elemzője. Az Oakland Institute alapkezelők körében végzett felmérése szerint idén mintegy 10 milliárd dollár értékben vásárolhatnak termőföldet az amerikai befektetők, a farmok értéke pedig már erős emelkedésben kezdett Iowában és a középnyugat Corn Beltnek is nevezett, kukorica- és szójatermelő államaiban (Indiana, Illinois, Iowa, Missouri, Kelet-Nebraska, Kelet-Kansas).

Iowában a földek ára 2000 óta csaknem 330 százalékkal emelkedett az Iowai Állami Egyetem felmérése szerint. A helyi gazdák egy része aggódik, mert szerintük a befektetők nem rendelkeznek a földműveléshez szükséges szaktudással, és az új tulajdonosok számára nem könnyű egy területet akár több száz mérföld távolságból menedzselni. Ráadásul a nyugdíjalapok és befektető cégek az árversenyben kiszoríthatják a helyi gazdákat, a profit pedig New Yorkba és más nagyvárosokba kerül ahelyett, hogy a helyi közösséget segítené – mondták el az iowai termelők, akik most az állam által a hetvenes években hozott, a befektetési földvásárlást korlátozó törvényben bíznak, amelyet Tom Miller államügyész szerint továbbra sem vonnak vissza.