Földrengés és bürokrácia: elfogyott az olasz gazdák türelme

„A bürokrácia halálosabb a földrengésnél” – hirdette az egyik transzparens azon a március elejei tüntetésen, amelyet a földművesek három birka társaságában tartottak Rómában, a parlament épülete előtt.

Az egymást követő földrengések miatt több mint tízezer haszonállat pusztult el, vagy sérült meg – állítja az olasz farmerszövetség, a Coldiretti, közleményében rámutatva, hogy a tízezerbe beszámították azokat az állatokat is, amelyek az hodályok vagy istállók összedőlése után a szokatlanul hideg időben, és a nagy havazásban pusztultak el.

Több ezer mezőgazdasági vállalkozások működik azokban a központi régiókban, ahol augusztus óta többször is rengett a föld. A földmozgások valamint a rendhagyóan hideg és csapadékos tél 30 százalékkal csökkentette Lazio, Marche, Abruzzo és Umbria tartományok tejtermelését. Emellett veszélyben van a helyi növénytermesztés is, mivel nem tudtak vetni a rengések miatt össze-vissza hasadozott földeken.

Jóllehet Paolo Gentiloni miniszterelnök jóváhagyta a törvénytervezetet, hogy 35 millió euróval támogassák a földrengés károsultjait, beleértve a jövedelmüket elvesztett gazdálkodókat is, de azok nem kaptak segítséget.

A farmerek szerint az állatállomány 85 százaléka a szabadban él, fedél nélkül, és a tenyésztők még mindig nem tudják, hová tegyék a túlélő teheneket, sertéseket és juhokat, amelyek a tartási körülmények miatt különösen ki vannak téve betegségeknek – állítja közleményében a Coldiretti.

A római mezőgazdasági minisztérium szerint „folyamatban van a sürgősségi alapok felszabadítása”. A megmaradt állataikat féltő gazdák, illetve a művelhetetlenné vált földek tulajdonosai azonban hosszúnak találják ezt a folyamatot