Forróság után jönnek a sáskák az Egyesült Államokban

A pokoli forróság és aszály mellett újabb aggodalomra van oka az Egyesült Államok nyugati államaiban gazdálkodóknak: több helyütt megjelentek a sáskák.

Az Egyesült Államok nyugati részét sújtó aszály kiszárítja a vízbázisokat, sok helyütt tüzeket okoz és jelentősen megkeseríti a mezőgazdaságok életét. Ráadásul megérkezett a sáskajárás is.

A sáskák meleg, száraz időben szaporodnak, és a populációjuk már tavaly is emelkedett, amely 2021-re még nagyobb inváziót vetített elő. Az ilyen járványok gyakoribbá válhatnak, mivel az éghajlatváltozás rendszertelenné tette a csapadékmennyiséget, állítják a tudósok.

A gazdasági károk tompítása érdekében az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma a megkezdte a légi növényvédő szeres védekezést. Montanában megközelítőleg 7700 négyzetkilométeren lépnek fel a rajok ellen.  

A 2021-es „veszélytérkép” legalább 15 rovar sűrűségét mutatja négyzetméterenként Montana, Wyoming és Oregon nagy területein, valamint Idaho, Arizona, Colorado és Nebraska egyes részein.

A kormánytisztviselők szerint a növényvédő szereket alacsony koncentrációban permetezik és csökkentik a kezelt területet, ha felváltva permeteznek egy sávot, majd kihagyják a következő csíkot. A cél a sávok között áthaladó egyedek elpusztítása, miközben más rovarokat megkímélnek.

Védekezés hiányában a kártevők először a zsenge növényeket kezdik el enni, majd a teljesen kifejlett növények és a gabonanövények kalászai felé haladnak.  Egy súlyos fertőzés nagy csapást jelent a terményre.

A szövetségi kormány programja az 1930-as évekre nyúlik vissza, amikor a fertőzések 17 nyugati államban több millió hektáron terjedtek el.  A kutatók szerint az idei évhez hasonló mértékű utolsó járvány 1986-tól 1988-ig tartott. Akkor csaknem 20 millió hektárt kezeltek. Az idei járvány nagyjából két hónap múlva éri el a csúcsát.