Franciaország közzétette nemzeti fehérjestratégiáját

A koronavírus járvány miatt válságenyhítő tervet készített a francia mezőgazdasági tárca. Ennek fontos része a nemzeti növényi fehérjestratégia.

A stratégia fő célja a francia „élelmiszerszuverenitás” megerősítése, ide értve Franciaország kitettségének csökkentését az emberi és állati fogyasztásra szánt növényi fehérjék, különös tekintettel a szója ellátása terén.

Franciaország az állati takarmányozásban használt növényi fehérjék csaknem egynegyedét, elsősorban szójaliszt formájában importálja.

A nemzeti fehérje stratégia az éghajlati kihívásokra is megoldást keres. A tervnek az alkotók szándéka szerint hozzá kell járulnia a fehérjében gazdag, önfenntartó takarmány előállításához. Ezen kívül fontos törekvés az is, hogy az országban növeljék az emberi táplálkozás céljára szolgáló növényi fehérjék arányát.

A francia kormány ezért egy kommunikációs kampányt szervez az olyan fehérjében gazdag termékek fogyasztásának ösztönzésére, mint a hüvelyesek, barna és fehér bab, limabab, lencse, valamint a csicseriborsó. Fontos törekvésük, hogy ezeket a fehérjében gazdag termékeket a szakácsok és menedzserek képzési programjaiba is integrálják.

A kormány első körben 100 millió eurót különített el a 2021-2022-es időszakra, a “fenntartható táplálkozás az egészségért” program előmozdítására.

A stratégia keretében kutatási programot is indítanak a betegségek és kártevők elleni rezisztencia javítására, valamint a nagyobb termés elérése érdekében. A stratégia 2020 őszén indul az első intézkedések bejelentésével, majd a következő két évben számos nemzeti finanszírozású projektpályázat kíséri.

Charles Echer képe a Pixabay -en.