Franciaországban is felbukkant a paradicsomvírus

Franciaország legnyugatibb régiójában, az óceánba nyúló Bretagne-félszigeten paradicsomvírust találtak egy gazdaságban ­– jelentette be Didier Guillaume francia mezőgazdasági miniszter, hozzátéve, hogy a vírus elpusztítja a fertőzött termést, de az emberre nem veszélyes.

A gazdaságot azonnal lezárták, és az üvegházban minden növényt elpusztítottak, mert jelenleg nincs ellenszere a betegségnek. Németországnak is úgy sikerült meggátolnia a járvány kitörését, hogy számos üvegházban megsemmisítették a növényeket, majd a talajt fertőtlenítőszerekkel kezelték.

Franciaország megígérte, hogy többszáz alkalommal ellenőrzi a paradicsom vetőmagvakat, valamint a palántákat.  A fertőzés 2018-ban Mexikóban és Németországban jelent meg, tavaly pedig megtalálták Szicíliában és Nagy Britanniában is.

Különösen veszélyben érzik magukat a spanyol, valamint az olasz paradicsomtermesztők. Olaszország különösen érzékeny a burgonyaféléket fertőző betegségekre, hiszen a világ második legnagyobb ipariparadicsom-termelője, és egymaga biztosítja az európai termés több mint felét.

A hivatalosan Tomato Brown Rugose Fruit Virusnak (ToBRFV) nevezett újfajta vírus a Tobamovírusok közé tartozik, amelyek legismertebb képviselője a dohány mozaik vírus (TMV) és a paradicsom mozaik vírus (ToMV).

Tünetei a növény minden részén kialakulnak: a paradicsombogyón sárgás foltok ütköznek ki az érés előrehaladtával. Barna, ráncos felületű foltok alakulnak ki a levelek főerén és a levélnyélen, vagy a virágszirmokon, a levélen pedig mozaikos foltok, amelyek később elszáradnak.